HomeNieuwsVoltooid leven?!

Voltooid leven?!

Voltooid leven?!

Publicatiedatum: 3 okt. 2017

 

Voltooid leven

Wanneer is ons leven voltooid. Al in de middeleeuwen werd er geschreven over euthanasie, het is dus niet iets van alleen de laatste tijd. Alleen in de middeleeuwen had het wel een andere betekenis.

Het leven is het beschermen waard, van het begin tot het einde. Hulp bij levensbeëindiging moet strafbaar blijven, ook als mensen er zelf om vragen. Er moet veel meer werk gemaakt worden van goede zorg en stervensbegeleiding.

In een samenleving waarin we omkijken naar onze kwetsbare ouderen, en hun de aandacht geven die ze verdienen, kunnen we veel leed en lijden voorkomen. Hier ligt een taak, niet alleen voor de gemeente, voor de kerken en de instellingen voor ouderenzorg, maar voor iedere burger.

  • Keuzevrijheid om een zorgverlener te kiezen die bij de levensbeschouwing van de burger past;
  • Mantelzorg en vrijwilligerswerk stimuleren en ondersteunen;
  • Er moeten laagdrempelige en toegankelijke sociale wijkteams zijn, die dicht bij de mensen werken en direct ondersteuning en hulp kunnen bieden;
  • Voor directe hulp en ondersteuning van hulpbehoevenden moeten wijkverpleegkundigen worden ingezet.

In een samenleving waarin onze ouderen een foldertje krijgen van het voltooid leven loket, waar ze nadat ze hun organen(verplicht) hebben afgegeven een pilletje (of poeder) krijgen, voelen wij ons niet thuis.